top of page
Ara
Yazarın fotoğrafısecilozelmas

Kilimlerin üretim hikayesi

Malzemeden tasarıma doğal bir yolculuk



Kültür ve medeniyetler harmanı Anadolu güçlü soyutlamalar ve doğaçlamalarla yüklü kilimlerin eşsiz güzellikteki örneklerini bizlere sunar.

Soyut sanatın Anadolu’daki örneklerinden olan ve geleneksellikten evrenselliğe ulaşan kilimler zengin motif ve renk çeşitliliğinin hafızalarda taşınarak aktarıldığı bir tür semboller atlasıdır aslında.

Bu dokumalarda eskimeyen mitlerin ve gizemli söylencelerin yanısıra kişisel hikayeler de sembolik bir dille anlatılır.

Yüzlerce yıllık geleneksel yöntemlerle dokunan ‘Kadim’ kilim koleksiyonu ilhamını bu zengin kaynaklardan alıyor.



Kilimlerin üretim Hikayesi

Her bir kilimin üretimi yünün seçiminden dokunmasına kadar mistik ve şiirsel bir yolculuktur.


Konya ve Afyon ovalarında yetişen yaylım koyunlarının değerli yapaklarının kırkımıyla başlayan yolculuk , dere kenarlarında yapakların yıkanmasıyla ve elle taranmasıyla devam eder. Boyamaya hazır hale gelmesi içinse özel bir yöntemle kurutulur. Kurutmanın ardından boya işlemi gelir. Ceviz, papatya, ıhlamur, katırtırnağı, muhabbet çiçeği, nar, cehri tohumu gibi bitkilerin kök, gövde, yaprak, çiçek, ve meyvelerinden elde edilen doğal boyalarla basınçsız açık kazanlarda el emeği ile boyama işleminden geçirilir. Üzerindeki fazla boyanın atılması işlemi içinse dolaplama yöntemi kullanılır. Ardından yumaklar hazır hale gelir ve hikaye başlar. Anadolu’lu kadınları tarafından ağaç veya demir tezgahlarda, evlerde ya da atölyelerde dokunur.

Element’te kilimler % 100 elde eğrilmiş Anadolu yünü ve % 100 doğal boyalarla özgün halde yorumlanarak, günümüz dekorasyonunun bir parçası haline gelir.


Teknik Özellikler


%100 ANADOLU YÜNÜ

%100 EL DOKUMASI

%100 DOĞAL BOYAMA



36 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page